Diğer Yazılar

The male dodo: Are men necessary? (Eril dodo: Erkekler gerekli midir?)

⚠️Yazıda dipnot sayılarının üzerine tıklarsanız açıklamaları okuyabilirsiniz.

İlave x-kromozomları olmadığı için hatalı genle doğan erkek çocuklar kız çocuklara göre daha sık kalıtsal hastalıklarla doğarlar. Bu eksikliğin etkileri renk körlüğünden tutun hemofiliye kadar uzayabilir.1Erkeklerin çoğu hastalığa kadınlardan daha fazla yakalanır.

Kadınlara göre erkekler;
– 2 kat daha fazla otistik oluyorlar,
– 8 kat daha fazla hiperaktif (kontrol edilemeyecek kadar hareketli ve enerjik) oluyorlar,
– 5 kat daha fazla disleksi ve kekeme oluyorlar,
– Ortalama 7 yıl önce ölüyorlar (aynı yıl doğduklarında),
– Her yaş grubunda ölüm oranı yükseliyor,
– Çocukluk evrelerini daha sorunlu geçirme eğilimindedir,
– Ebeveynlerince daha riskli ve zor bir süreç içinde büyütülmektedir,
– 65 yaş öncesinde kalp hastalığından ölme olasılıkları 2 kat daha fazla,
– Felç, ülser ve karaciğer yetmezliği yaşama olasılıkları daha yüksektir,
– Pek çok açıdan daha az zekiler,
– 2 kat daha fazla uyuşturucu ve alkol bağımlısı oluyorlar,
– 10 kat daha fazla hapishanelerde tutuklu olarak bulunuyorlar,
– Daha fazla kansere yakalanıyorlar2Erkeklerin yarısı kanser olurken, kadınların sadece üçte biri kansere yakalanıyor. ve kanserden ölüm oranı 30 yılda %21 arttı3Kadınlarınki artmamıştır..
– Ve daha birçok husus…

Bu iç karartıcı tıbbi gerçekler için tek kelimelik bir açıklama var: vücudun bulaşıcı hastalıklara ve kansere karşı direncini zayıflatan erkek steroid hormonu TESTOSTERON.4Hadımlar genellikle diğer erkeklerden çok daha uzun yaşarlar.

Bilgisayarlar traktörlerin yerini aldıkça, beyin de kasların yerini alıyor. Kısacası erkeklerin yerini kadınlar alıyor…

Peki erkekler ne içindir? Biyolojik olarak, cinselliğin amacının tam anlaşıldığı söylenemez. Daha çok babadan gelen genlerle meydana gelen plasenta olmadan cenin gelişemez, bu nedenle şimdilik mecburen sperme ihtiyaç vardır. Eşi olmadan hayatını devam ettiren canlılar var. Örneğin karahindiba, bebek karahindibaları kendi başlarına üretir. Arizona çölündeki kırbaç (kamçı) kuyruklu kertenkeleler, kendilerini havaya sokmak için sahte bir çiftleşmeyle doğum uygularlar. Bilim adamlarının tahminlerine göre, yaklaşık 30 milyon yıldır bir erkek birey üretmeyen, bdelloid rotiferler adında bir hayvan sınıfı vardır ve bunlar sadece hayatta kalmakla kalmaz, çoğalırlar. Çarpıcı şekilde, birçok hayvan türü, iyi genleri elemek ve kötüleri atmak için erkekleri (her türlü sorunla doldurmak ve onları rekabet halinde çalıştırmak ve birbirleriyle dövüştürmek suretiyle) genetik elek olarak kullanır. Farklı bir ifadeyle erkekler, doğurgan dişinin genlerinin güvenli şekilde diğer nesillere aktarılabilmesi için kullanılanılır. Sonuç, çok sayıda ölü ve hayatta kalan üstün genlere sahip birkaç erkek. Bu şekilde kötüler elenerek en iyilerin kalması gerçekleşir. Hülasa, testosteron hormonu dişilerin üstün bir “keşfi”dir.

Erkeklerin ehlileştirilmesi, dişileştirilmesi veya ortadan kalkması ile daha güvenli geceler, daha az suç, daha az pornografi, daha az tecavüz görülecek denebilir. Uygarlık erkeklere çok şey borçludur ancak kültürleri ve teknolojileri yaratmakla onları korumak başka bir şeylerdir. Birine uyarlanmış bir cinsiyet, açıkça diğerine uyarlanamayabilir. Olayların akışı içinde çok geçmeden insan ırkı, günümüzde ekononomi diye bilinen sanatların en dişisi olan ev idaresine ve alışverişe, barışçıl, soğukkanlı bir kız kardeşliğe doğru evrimini tamamlayabilir.

Yukarıdaki (belli kısımlarını paylaştığım) yazının tamamı, 23 aralık 1995 – 05 Ocak 1996 tarihinde The Economist’te yayımlanmıştır5Arşivlenmiş bu adresten (TIKLA) yazıya ulaşabilirsiniz., ayrıca Anthony Giddens’ın editörlüğünü yaptığı “Sosyoloji Başlangıç Okumaları” kitabında da6Giddens, A. (2020). Sosyoloji Başlangıç Okumaları. İstanbul: Say Yayınları, 135-143. yer almaktadır.

Dipnotlar

  • 1
    Erkeklerin çoğu hastalığa kadınlardan daha fazla yakalanır.
  • 2
    Erkeklerin yarısı kanser olurken, kadınların sadece üçte biri kansere yakalanıyor.
  • 3
    Kadınlarınki artmamıştır.
  • 4
    Hadımlar genellikle diğer erkeklerden çok daha uzun yaşarlar.
  • 5
    Arşivlenmiş bu adresten (TIKLA) yazıya ulaşabilirsiniz.
  • 6
    Giddens, A. (2020). Sosyoloji Başlangıç Okumaları. İstanbul: Say Yayınları, 135-143.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kutucuğa Uygun Değeri (Rakamla) Gir! *Captcha loading...

Başa dön tuşu