Serdar UZUN'un Yazdıkları

Harun Yahyacılık Akımının Farklı Bir Türü: “Uyduruk Kitap Basımı”

⚠️Yazıda dipnot sayılarının üzerine tıklarsanız açıklamaları okuyabilirsiniz.

Arzu edenler konuyla ilgili youtube’daki videomu izleyebilir.


Geçenlerde üniversitemizin kütüphanesi bir kitabevinin veri tabanını deneme amaçlı kullanıma açtı. İlgi duyduğum dinler tarihi, mitoloji, sanat tarihi vb. alanlara ait yayınlara şöyle bir göz gezdireyim dedim ki gezmez olaydım! Daha önce denk gelmediğim “Dinler Tarihi adlı iki kitap dikkatimi çekti.

Kitapların künyeleri şunlar:

1. Yemenlioğlu, M.M. (2016). Dinler Tarihi. İstanbul: Gelenek Yayıncılık1https://www.dr.com.tr/Kitap/Dinler-Tarihi/Mazhar-Murat-Yemenlioglu/Din-Mitoloji/Din/urunno=0001683029001

2. Dervişhani, Ö. (2016). Dinler Tarihi. İstanbul: Festival Yayıncılık2https://www.dr.com.tr/Kitap/Dinler-Tarihi/Din-Mitoloji/Din/urunno=0001686374001

İki kitaba şöyle kabaca bakınca yazarlarının, kapak tasarımlarının ve yayınevlerinin FARKLI olduğu; ancak kitapların sayfalarını çevirmeye başladığınızda her iki kitabın matbaa bilgisinin3Ofis Matbaa Yayın Kâğıt San.Tic. Ltd. Şti Davutpaşa Kışla Cd. Güven İş Merkezi No.: 386-387 Topkapı-İstanbul 0212 576 47 15 AYNI olduğu anlaşılıyor. Belki diyeceksiniz ki “Ne var canım bunda, iki farklı kitap aynı yerde basılamaz mı?“. Keşke sadece kitapların basıldığı matbaa aynı olsa!

İçindekiler kısmı dahil olmak üzere kitaplar A’dan Z’ye birbirinin aynısı. Hatta her ikisi de Kasım 2016‘da basılmış! Bu arada kitapların hemen hemen çoğunda kitabın yazarı hakkında özet bilgiler bulunur; ancak ne hikmetse bu kitapların yazarları hakkında ilgili kitaplarda zerre bilgi yok! Sağ olsun Gülsüm Gürbüz adlı bir araştırmacı bahsi geçen kitaplarla ilgili bir tanıtım çalışması4Gürbüz, G. (2018). Dinler Tarihi, Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 20(38), 319-325. https://doi.org/10.17335/sakaifd.458805 yapmış ancak meseleyi “kitap yazım ve basımının ticarete dönüştüğünü” vurgulayarak kritik etmiş. Açıkçası ben meselenin sadece “para” ile ilgili olduğunu düşünenlerden değilim.

Hiçbir akademik boyutu bulunmayan bu tür kitapları; geçmişte Harun Yahya mahlası (rumuzu) ile yazılan ve hemen her platformda evrim teorisini (güya) çürüttüğü iddiasıyla karşımıza çıkan/çıkarılan “Evrim Aldatmacası” adlı kitaplara benzetiyorum. Kimin ve nasıl yazıldığı belli olmayan bu kitapların basılmasının rezilliği ayrı bir boyut.

Belki kitabın içeriğini merak edenleriniz vardır; Gürbüz’ün yaptığı kitap tanıtım çalışmasını okursanız hem yayınevleri hem de kitabın içeriğine yönelik yeterli teknik detay bilgi o çalışmada mevcut; bu nedenle ayrıca açıklama yapmama gerek yok. Netice itibariyle tepeden tırnağa başka çalışmalardan kopyala-yapıştır yöntemiyle yazılmış ve her nasılsa bir şekilde basılmış bu ikiz kitaplarda emek hırsızlığı olduğu aşikâr. Sorun yayınevlerinin bir kitap basılmadan evvel o kitap hakkında herhangi bir araştırma yapmaya belli ki ihtiyaç duymamış olması!

 

📅 13.12.2023

Dipnotlar

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kutucuğa Uygun Değeri (Rakamla) Gir! *Captcha loading...

Başa dön tuşu